نحوه نگارش پایان نامه شامل نکات مختلفی است که باید در ایجاد یک محتوای مناسب با ساختار صحیح به درستی انجام شود. پایان نامه، عصاره ای از یک دوره آموزشی است که باید با تحقیق و مطالعات علمی در کنار بهره گیری از راهنمایی اساتید انجام شود. در این مقاله به معرفی برخی از نکات مهم در نحوه نگارش پایان نامه می پردازیم.

مقدمه ای در رابطه با پایان نامه نویسی

پایان نامه یا رساله، یک محتوا از جانب دانشجو است که در زمینه ای خاص (مرتبط با رشته ای که دانشجو در آن تحصیل نموده است) نگاشته می شود و آن را برای تکمیل نمودن دوره آموزشی خود ارائه می دهد. به طور کلی انجام پایان نامه یکی از مهم ترین بخش های آموزشی به خصوص در سیستم دانشگاهی ایران است که دانشجویان باید با بررسی و تجزیه و تحلیل و اصول تحقیقاتی و تجاربی که کسب کرده اند، در رابطه با موضوعی بحث کرده و مطالب مختلفی را بیان کنند.

نحوه نگارش پایان نامه باید حاصل دانش اندوزی، کارآموزی، عصاره استدلال ها و تحقیقات و ارائه پژوهش های تجربی باشد که با کمک استادان راهنما نگارش و تدوین می گردد. ذکر این نکته نیز لازم است که انواع پایان نامه در سیستم آموزشی ایران برای هر مقطع در سیستم دانشگاهی، تحصیلات حوزوی و… است. پایان نامه برای دوره کارشناسی می تواند حاصل تحقیقات و گردآوری مطالب بوده ولی این محتوا در دوره کارشناسی ارشد و دکتری باید با موضوع جدیدی تالیف شود.

اهمیت و نحوه نوشتن پایان نامه حرفه ای

به طور کلی یک دانشجو یا پژوهشگر، مسئله مورد نظر را در دو جنبه کاربردی و نظری مطرح می کند که در واقع می خواهد با بیان مطالبی در رابطه با آن، اهمیت موضوع را برساند. اما یکی از مهم ترین مسائلی که در این زمینه وجود دارد، نحوه نگارش پایان نامه است که باید در مورد آن به نکات زیر اشاره نمود:

نگارش و تدوین پایان نامه باید بدون تذهیب و کادر تزئینی انجام شود.

فاصله بین نوشتن سطر ها باید 1.5 سانتی متر فاصله داشته باشد. همچنین حاشیه های این صفحات باید از سمت چپ و پایین به اندازه 2.5 سانتی متر و از بالا و راست باید به اندازه 3 سانتی متر تنظیم شود.

ترتیب صفحات پایان نامه باید به صورت یک صفحه سفید، صفحه بسم الله الرحمن الرحیم، صفحه عنوان، کپی از صورت جلسه دفاع، صفحه تقدیم و تشکر که اختیاری است، چکیده ای به زبان فارسی، فهرست، بیان محتوا در قالب یکسری فصل ها، فهرست منابع، پیوست ها، چکیده ای انگلیسی، صفحه عنوان به انگلیسی و در انتها یک صفحه سفید.

انتخاب موضوع در نحوه نگارش پایان نامه

شیوه انتخاب موضوع پایان نامه و انتخاب موضوع یکی از مهم ترین قدم هایی است که در بیان اهمیت پایان نامه و ارزش آن موثر است. انتخاب موضوع علاوه بر اینکه می تواند در نحوه نگارش پایان نامه تاثیر گذا باشد، می تواند اهمیت و ارزش پایان نامه را چندین برابر نماید.

در نحوه نگارش پایان نامه و انتخاب موضوع باید مراحل زیر رعایت شود:

ملاحظاتی که باید برای انتخاب موضوع در نظر گرفته شود که این کار را می توان با جستجو در پایگاه های اینترنتی، تحلیل و صرف وقت بیشتر در رابطه با موضوعات و انتخاب بهترین موضوع انجام داد.

بررسی نکاتی که باید در انتخاب موضوع در نظر گرفته شود. این نکات عبارتند از علاقمندی به موضوع، ارزشمند و کاربردی بودن موضوع، امکان عملی و اجرای پژوهش، امکان پذیر بودن دسترسی به منابع و مطالعات نظری و…

تصمیم گیری کلی که با تدوین یک فهرست از موضوعات حاصله از مرحله اول و دوم ایجاد می کنیم. مشورت با اساتید و گرفتن تایید از آنها می تواند در این مرحله کمک کند.

محدود کردن موضوعات

انجام پژوهش و تدوین گزارش

نحوه نوشتن فصل اول پایان نامه

در مورد نحوه نگارش فصل ها به خصوص فصل اول باید به نکات مختلفی اشاره نمود. نکات کلی عبارتند از نگارش متون و محتوای هر فصل با یک فونت زیبا مانند نازنین (B Nazanin) یا یکان با اندازه 13 و در قالب یک کاغذ A4، بیان شماره فصل ها و بخش های مختلف با شماره بندی های مختلف، نگارش عنوان هر فصل، بخش های مختلف فصل ها و زیر بخش ها باید به ترتیب به صورت بولد و با اندازه فونت 18 و 16 و 14 نگاشته شود.

اما در مورد نحوه نگارش پایان نامه فصل اول که اهمیت و ضرورت تحقیق بیشتری دارد می توان گفت فصل اول از بخش های زیر تشکیل می شود:

  • مقدمه: که باید به صورت کلی به سابقه پژوهش اشاره کند.
  • بيان مسئله: در این قسمت باید به صورت مختصر به پیشینه مطالعات قبلی اشاره نمود که نارسایی های موضوع نیز باید در آن مطرح شود.
  • اهداف: که باید شامل نگارش اهداف اصلی و جزئی باشد.
  • سوال های پژوهش
  • فرضیه های پژوهش
  • تعاریف مفاهیم و واژه ها که باید از منابع علمی معتبر انجام گیرد.

نحوه نوشتن پروپوزال

پروپوزال به معنای طرح تحقیق است که شامل ارائه طرح اولیه، طرح پیشنهادی در قالب یک ساختار از جانب محقق است و جزء اصلی ترین بخش های هر کار تحقیقاتی می باشد.

در نگارش پروپوزال باید مطالبی از جمله معرفی موضوع پایان نامه، بیان اهمیت موضوع، اعلام پژوهش های مرتبط که در گذشته انجام شده است، نتایج احتمالی از پژوهش، روش هایی به کار رفته در انجام پژوهش را بیان کند و در نهایت باید به شکل پروپوزال قالب بندی گردد.

در نحوه نوشتن پایان نامه باید نکات مختلفی را پیش از ورود به این حیطه مورد مطالعه قرار دهید. بررسی نوع فونت، اندازه فونت ها، معمولی و بولد بودن این متون از جمله این موارد هستند. همچنین پایان نامه باید در یک فرم و ساختار تعریف شده و رسمی بیان شود تا خواننده را دچار سردرگمی نکند. با ما همراه باشید تا در مورد نحوه نوشتن و انجام پایان نامه بیشتر بحث کنیم.

نحوه نگارش پروپوزال

پروپوزال به مفهوم پيشنهاد پژوهشی است و این بیانگر دورنمای تحقیق و تعیین جهت پژوهش می باشد. پروپوزال برای داشتن یک برنامه مدون تحقیقی، رفع نواقص قبل از شروع یک تحقیق، راهنمای سایرین و … نگاشته می شود.

در نحوه نگارش پروپوزال باید گفت پروپوزال باید از قسمت های زیر تشکیل شود:

  • عنوان
  • بیان مسئله
  • بررسی متون
  • اهداف پژوهش
  • فرضیات پژوهش
  • متغیرهای پژوهش
  • پیش فرض های پژوهش
  • نوع تحقیق و مطالعه
  • جمعیت یا جامعه آماری پژوهش
  • روش نمونه گیرش
  • روش جمع آوری داده ها
  • ملاحظات اخلاقی
  • منابع
  • ضمیمه ها

چگونه بخش های مختلف پروپوزال را بنویسیم؟

حال که اجزای یک پروپوزال را بیان کردیم، باید چگونگی نوشتن آن ها را بیان کرد که عبارتند از:

عنوان: عنوان متنی کوتاه (تا 15 کلمه) و دقیق برای بیان موضوع و محتوای مقاله است.

بیان مسئله: در این قسمت باید لزوم انجام این پژوهش و تشریح ابعاد آن بیان گردد. همچنین توصیف مشکل ، نحوه برخورد با آن و راه حل های پیشنهادی، بیان فواید و تناقض های موجود در پژوهش و … از دیگر محتوای این بخش است.

بررسی متون: در این قسمت باید نتایج دیگر تحقیقات در این زمینه مرور شود.

اهداف و فرضیات تحقیق: که باید در این قسمت بیان شود.

متغیر ها و پیش فرض ها: باید برای ایجاد یک پیش زمینه در مخاطب، نکات و پیش فرض های به کار رفته در تحقیق را در این قسمت بیان کنید. فرض ها باید به طور واضح و دقیق بیان شود.

روش نمونه برداری و جمع آوری داده ها: باید چگونگی کسب اطلاعات، روش های نمونه گیری و یا تحقیقات خود را در این قسمت شرح دهید.

منابع: ارائه فهرستی از منابع فارسی و انگلیسی که استفاده کرده اید.

نحوه نوشتن فصل های پایان نامه

در بخش نوشتن فصل ها بايد گفت فصل های پایان نامه معمولا در 5 فصل بیان می شود که محتوای هر فصل عبارتند از:

فصل اول: در این فصل باید طرح تحقیق در قالب مقدمه، بیان مسئله و اهداف و فرضیه های پژوهشی و … بیان شود.

فصل دوم: بررسی متون: این بخش باید به سابقه پژوهش های این موضوع در قالب مباحث نظری و مرور مطالعات انجام یافته بپردازد.

فصل سوم: روش پژوهش باید در قالب نوع مطالعه، ذکر تعاریف، مکان و زمان انجام معامله، جمعیت مورد مطالعه، روش های نمونه گیری و روش های اجرای طرح، روش های تحلیل و مشکلات و محدودیت ها بیان شود.

فصل چهارم: یافته ها باید به صورت دست نخورده و دستکاری شده بیان شود.

فصل پنجم: این فصل با بحث بر سر نتایج، نتیجه گیری از آنها و در انتها با ذکر پیشنهاد هایی خاتمه می یابد.

سپس لازم است منابع، پیوست ها، چکیده ای به زبان انگلیسی و در نهایت صفحه عنوان به صورت انگلیسی نوشته شود.

شما می توانید در نحوه نوشتن پایان نامه خود از منابع اطلاعاتی مختلفی از جمله پایان نامه انگلیسی، پایان نامه رایگان در کتابخانه های دانشگاه یا کتابخانه های اینترنتی، پایان نامه های دانشگاه تهران، کتب انگلیسی که به عنوان مراجع درسی شما شناخته می شوند، راهنمایی از اساتید و … استفاده کنید.

نحوه نوشتن مقدمات پایان نامه

بخش مقدمات پایان نامه شامل قسمت هایی می شود که عبارتند از صفحه شروع، صفحه بازگشایی، صفحه عنوان، کپی صورتجلسه برای دفاع از پایان نامه، صفحه تقدیم و تشکر که به صورت اختیاری است، چکیده ای از پایان نامه شما، فهرستی از مطالب، شکل ها، نمودار ها و جداول.

در صفحه بازگشایی باید عبارت بسم الله الرحمن الرحیم با فونت و اندازه دلخواه شما نوشته شود. صفحه عنوان باید با آرم، نام و دانشکده دانشگاه، سپس با ذکر مقطع و رشته، عنوان، ذکر اساتید راهنما و مشاور، نام دانشجو و تاریخ فراغت از تحصیل نگاشته شود.

در صفحه تقدیم، دانشجو به افرادی پایان نامه خود را تقدیم می کند. تقدیر و تشکر از افراد در صفحه قدردانی یا تشکر انجام می شود. چکیده فارسی باید بین 300 تا 500 کلمه از روش ها، مقدمات، نتیجه گیری ها و کلید واژه ها باشد. سپس فهرست مطالب و …. بیان گردد.

آموزش نوشتن پایان نامه

نوشتن پایان نامه یکی از مهم ترین کارهایی است که باید در هر دوره تحصیلی برای دریافت مدرک آن انجام شود. نوشتن پایان نامه می تواند در یک رویه و در قالب یک ساختار انجام شود که مستلزم جمع آوری اطلاعات، بیان تجربیات، دانش و آگاهی پژوهشگر، کمک های اساتید و انتخاب صحیح موضوع به عنوان اولین قدم آن است. در این قسمت می خواهیم در رابطه با نوشتن پایان نامه و پروپوزال صحبت کنیم و رویه و ساختار آن را بیشتر توضیح دهیم.

آموزش پایان نامه و پروپوزال

به طور خلاصه می توان گفت، پروپوزال مانند یک تحقیق که در مدرسه انجام می دهیم، یک طرح پیشنهادی در رابطه با پایان نامه است که در یک فرم خاص ارائه می شود. همچنین پایان نامه، پژوهشی است که توسط دانشجویان کارشناسی، ارشد و دکتری انجام می شود و در نوشتن آن باید از روش های مختلفی برای کسب اطلاعات و تحقیق در مورد موضوع مورد نظر خود استفاده کنید تا بتوانید بهترین تحقیق را ارائه دهید.

پروپوزال معمولا برای هیئتی از افراد ارسال می شود که بیان کننده آن است که طرح پیشنهادی شما از نظر ارزشمندی و کاربردی قانع کننده بوده و همچنین شما واقعا به این موضوع علاقمند هستید. همچنین پایان نامه که با عنوان تز هم شناخته می شود، یک گزارش مدون و مفصل است که به صورت پژوهشی، بر اساس تجربیات و با استفاده از منابع مختلف در رابطه با یک موضوع با کمک استادان راهنما و مشاورین دیگر جمع آوری شده و می تواند حاصل نتایج تحقیقات و دانش شما است.

 

نحوه نوشتن پروپوزال

در پست های اخیر به نحوه نوشتن پایان نامه تحصیلی و نحوه نگارش پایان نامه  اشاره شد. برای نوشتن یک پروپوزال که یک نقشه راه برای یک پژوهش است، باید این محتوا را که معمولا کمتر از 20 صفحه است در قالب ساختار زیر ارائه کنید:

محتوا پروپوزال با عنوان شروع می شود و شامل بخش های بعدی به ترتیب روبرو می باشد:

مقدمه و توضیح مسئله که باید بیان کننده اهداف و نتایج قابل انتظار باشد، اهمیت تحقیق، کاربرد های مورد انتظار از پایان نامه، سابقه تحقیقات انجام شده، اهداف تحقیق، فرضیه ها و سوالات اولیه، بیان نوآور بودن تحقیق، نحوه انجام تحقیق به صورت کاربردی یا نظری یا … ، روش های جمع آوری اطلاعات، وضعیت تحقیق در بعد موضوعی یا مکان و زمانی، فهرست منابع.

 

نحوه نوشتن پایان نامه

همانطور که گفتیم، پایان نامه گزارشی مفصل و پژوهشی است که معمولا در انتهای یک دوره تحصیلی برای دریافت مدرک آن انجام می شود. این محتوا با همکاری دانشجو و اساتید راهنما انجام می شود و در نهایت به اساتید ارائه می گردد.

امروزه نگارش یک پایان نامه خوب، علاوه بر اینکه مستلزم تحقیق و گردآوری اطلاعات و ارائه آنها توسط پژوهشگر می باشد، نیازمند توجه و درک اهمیت نوشتن پایان نامه و نگارش آن در یک پروسه تعیین شده و مشخص است تا از درهم ریختگی و فرم نامطلوب جلوگیری شود. در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد این روند و نحوه نوشتن پایان نامه بیشتر صحبت کنیم.

 

آموزش نوشتن پایان نامه

اولین قدم در نحوه نوشتن پایان نامه، بررسی اهمیت انتخاب موضوع پایان نامه است. برای انتخاب موضوع پایان نامه، لازم است دانشجو اطلاعات مختلفی را در رابطه با موضوعاتی که به آن علاقمند است از طرق مختلف مانند تجربیاتی که داشته است، راهنمایی اساتید و … بدست آورد.

پس از انتخاب موضوع، ساختار کلی پایان نامه باید شامل قسمت های زیر به ترتیب باشد:

  • پایان نامه با یک سری صفحات اولیه قبل از بیان محتوا در فصل های مختلف شروع می شود که عبارتند از جلد، صفحه ابتدایی که به صفحه بسم الله الرحمن الرحیم معروف است، صفحه عنوان، تعهد نامه، چکیده و فهرست
  • فصل های مختلف پایان نامه
  • منابع
  • ضمیمه ها و پیوست ها
  • صفحات پایانی که شامل ترجمه چکیده و صفحه عنوان انگلیسی می شود

 

 آموزش نوشتن قسمت های مختلف پایان نامه

در نحوه نوشتن پایان نامه معمولا پایان نامه در 5 فصل ارائه می شود. برای فصل اول باید قسمت های زیر را توضیح دهید:

  • بخش مقدمه که اشاره به سابقه موضوع پژوهش در آن انجام می شود.
  • بیان مسئله: اشاره مختصر در رابطه با پیشینه مطالعات قبلی و چارچوب نظری آن
  • اهداف: ذکر اهداف اصلی و جزئی به صورت توصیفی و تحلیلی
  • بیان سوال ها و فرض هایی که برای پژوهش در نظر گرفته اید
  • بیان تعاریف و مفاهیم

در فصل دوم باید به بررسی متون، مباحث نظری و مروری بر مطالعات انجام شده بپردازید. در فصل سوم باید شیوه های پژوهش و حل مسئله یا موضوع پایان نامه را تشریح کنید که شامل مقدمه، متغیر ها، مکان و زمان انجام مطالعه، روش اجرای طرح، ابزارهای جمع آوری داده، تجزیه و تحلیل داده ها، مشکلات و محدودیت هایی که در موضوع پایان نامه وجود دارد و ملاحظات اخلاقی ذکر شود.

در فصل چهارم باید بدون دخالت در نتایج بدست آمده و تغییراتی در آن، نتایج پژوهش را گزارش دهید که این نتایج را می توانید در قالب متن، جدول، تصاویر و نمودار ها ارائه کنید. در فصل پنجم باید محتوای تحقیقاتی خود را در سه بخش ارائه کنید. این سه بخش شامل بحث در مورد مطالبی که در فصل 4 ارائه شد، نتیجه گیری از این قسمت ها که بخش مهمی است و به صورت دسته بندی شده انجام می شود، پیشنهاد هایی برای به کارگیری یافته های پژوهش و زمینه های آتی تحقیقات.

پس از نگارش فصل ها، باید منابع، پیوست ها، چکیده مقاله و صفحه عنوان آن به ترتیب به انگلیسی نوشته شود.

اصول نگارش مقاله

اصول-نگارش-مقاله

 

اصول نگارش مقاله، مانند انجام پایان نامه است و باید از آن پیروی کرد تا مقاله ای که ساعت ها صرف نگارش آن نموده ایم توسط ژورنال ها مورد تایید واقع گردد.

اعداد داخل مقاله رو چطوری بنویسیم؟

نگارش اعداد مستلزم رعایت مقررات خاصی است که رعایت نکردن این موارد لزوما باعث Reject شدن مقاله نمیشه، ولی ممکنه باعث بشه Editor به مقاله شما به دید یک مقاله غیر حرفه­ای نگاه کنه. 

  • اعداد کوچکتر از 10 رو به‌صورت حروف بنویسید مکر اینکه اعشاری باشند.

In the study group, nine participants underwent the intervention.

  • ترجیحا جملات را با عدد شروع نکنید. اگر مجبور به این کار شدید عدد را به حروف بنویسید.

Forty percent of participants had diabetes.

  • اگر در جمله دو عدد بکار بردید که کمتر و بیشتر از 10 بودند، هر دو را به عدد بنویسید؛ یکنواخت بودن نوشته مهمتر است.

In the sample, 18 boys and 8 girls had diabetes.

  • اعداد کوچکتر از 1 را با صفر شروع کنید.

The p value was 0.019.

  • بین عدد و علامت درصد که در سمت آن می آورید، فاصله نگذارید.

In total, 45% of participants had diabetes.

  • درصورتی که از علائم ریاضی (+ و – و ± و =) استفاده می کنید قبل و بعد از انها فاصله بگذارید.
  • بین عدد و واحد پس از آن یک فاصله بگذاریم.

The mean height of the group was 175 cm.

بزرگ نوشتن حرف اول (Capitalisation): کجا حرف اول کلمات را بزرگ بنویسیم؟

  • حرف اول جملات بزرگ نوشته می شود. این قاعده شامل حرف اول جمله­ای که نقل قول می­شود، نیز می­گردد.
  • جمله­ای که داخل پرانتز است با حروف بزرگ نوشته می­شود مگر اینکه در وسط جمله دیگر باشد.
  • بعد از جمله­ای که به علامت کولون (: ) ختم می­شود، حرف اول نخستین کلمه لیست را می توان بزرگ نوشت.
  • حروف اضافه و ربط و همچنین to در مصدرها با حرف بزرگ نوشته نمی­شوند مگر آنکه اولین کلمه در عنوان باشد.

-To examine the general effectiveness of zinc in inducing cell death in prostate cancer cells, we selected three cell lines with distinct properties.

  • حرف اول اسامی خاص بزرگ نوشته می شود.

مثال:

-Parkinson’s disease

-Babinski sign

  • حرف اول اسامی افراد بزرگ نوشته می شود.

مثال:

Richard Dawkins

  • اسامی نژاد، طبقه، خانواده و دسته گیاهان و جانوران، بزرگ و ایتالیک نوشته شده اما اسامی گونه، کوچک نوشته می شود.

مثال:

-Homo sapiens

  • مخفف­هایی که از حروف ابتدای کلمات ساخته می ­شوند با حروف بزرگ نوشته می­شوند.

مثال:

-AIDS

-ICU

  • حرف اول کلمات در اسامی تست­ها بزرگ نوشته می­شود. مثال:

-Beck Depression Inventory.

  • حرف اول کلمات در اسامی موسسات و انستیتوها بزرگ نوشته می­شوند.

مثال:

-Centers for Disease Control and Prevention

  • حرف اول اسامی جمعیت­ها و فرهنگ­ها بزرگ نوشته می­شود. مثال:

-Republicans

-French people

 

علامت گذاری (Punctuation) در جمله ­ها

نقطه (full stop

برای ختم نمودن جمله­ای که معنای آن کامل شده است به کار می­رود. استفاده از نقطه در نام افراد، مخفف­ها و همچنین بعد از عنوان ضرورتی ندارد. به مثال های زیر توجه کنید:

70 kg

8 pm

HPV

Dr Adler

سه نقطه (ellipses)

توالی چند نقطه است که معمولا در جاهایی که متن حذف شده یا نویسنده قصد ادامه دادن مطلب را ندارد به کار می­رود. به همین دلیل در مقالات علمی معمولا چنین علامتی نمی­بینیم. اما ممکن است هنگام نقل قول در نامه به سردبیر یا مقالات مروری به­کار برده شود.

علامت سؤال (question mark)

در انتهای یک جمله پرسشی مستقیم به کار برده می­شود. باید توجه داشت که استفاده از علامت سوال در هنگام نوشتن یک جمله پرسشی غیرمستقیم نادرست است و باید در آنجا از نقطه استفاده کرد.

The patients were asked how often they experienced each of nine symptoms of depression.

خط تیره )سه نوع خط تیره داریم(

em-dash

― en-dash

hyphen

خط تیره بلند (—) معمولا به منظور افزودن توضیحی در قالب یک جمله معترضه در متن به کار می­رود. در واقع خط تیره را می­توان به جای پرانتز نیز بکار برد. خط تیره بلند اصطلاحا em dash نیز نامیده می­شود. چون به اندازه طول حرف m است. برای تایپ نمودن خط تیره بلند (—) باید کلمه اول را بنویسید، سپس بدون گذاشتن فاصله، دو خط فاصله کوتاه (–) بگذارید، انگاه کلمه بعد را تایپ کنید و در نهایت کلید فاصله را بزنید؛ در این لحظه – به — تبدیل می­گردد.

Flow rates may be limited for many physiological reasons—inducing loss of elastic recoil—which need to be examined.

خط تیره کوتاه () در معنی «تا» به کار می رود. بنابراین برای نشان دادن فاصله های زمانی می توان از خط تیره کوتاه استفاده کرد. خط تیره کوتاه اصطلاحا en dash نامیده می شود چون به اندازه طول حرف nاست. برای تایپ نمودن خط تیره کوتاه باید کلمه اول را بنویسید، یک فاصله بگذارید، دو خط فاصله کوتاه (–) بگذارید، آنگاه کلمه بعد را تایپ کنید و در نهایت کلید فاصله را بزنید؛ در این لحظه – به ― تبدیل می­گردد.

May―July, 1993―1982

هایفن (-) معمولا برای ترکیب کردن دو کلمه با هم به کار می­رود.

-a double-blind placebo-controlled randomised study

-two-tailed test

-gadolinium-enhancing lesions.

اصول علامت گزاری جمله ها در نگارش مقاله

علامت تعجب (Exclamation mark)

برای نشان دادن تعجب و احساسات نویسنده در انتهای جملات مناسب آن به کار می رود و در نگارش علمی کاربردی ندارد. توجه داشته باشید که نقطه، علامت تعجب و علامت سوال در انتهای جمله کامل و برای اتمام آن به کار می روند و لذا هیچ کدام از این سه علامت همراه با دیگری ظاهر نمی­شود.

ویرگول یا کاما (Comma)

برای جدا کردن قسمت هایی از جمله به کار می رود که نمی توانند به دنبال یکدیگر به کار روند. در واقع ویرگول به خواننده فرصتی می­دهد تا معنای کلمات را درک کند. البته باید خاطر نشان ساخت که به دلیل منافات داشتن وقفه­های متعدد با روانی متن، بهتر است از ویرگول بیش از حد استفاده نکنید.

-Mean age was 53.4 years, 51.5% were woman.

نقطه ویرگول (Semicolon)

نوع ضعیف شده نقطه ولی قویتر از ویرگول بوده، نوعی توقف را در خواننده القا می کند.

نقطه ویرگول در جدا کردن دو جمله کامل و مستقل از هم که به نوعی باهم در ارتباط معنایی دارند و جمله دوم مکمل جمله اول بکار می رود. همچنین در لیست هایی که در آن کاما هم به کار رفته است مورد استفاده قرار می­گیرند.

-people brought food; others, clothing; yet others, merely a willingness to help.

خط مورب (Slash/)

علامتی است که بین دو کلمه ای که می توان انها را به جای هم به کار برد یا اینکه به یکدیگر مربوطند ولی نویسنده نمی­داند کدامیک را به کار برد، استفاده می شود. در اکثر اوقات می توان به جای خط مورب از «یا» و «و» استفاده کرد. همچنین خط مورب به معنی « در هر» نیز به کار می­رود.

-We need to investigate whether the prevalence of this illness has increased/decreased in the last five years.

گیومه یا علامت نقل قول

برای نقل قول مستقیم، معرفی یک واژه جدید یا اصطلاح تکنیکی و همچنین برای تاکید به کار می­رود. البته به کار بردن گیومه تنها به منظور تاکید، کمتر در مقالات علمی جای دارد.

-The hospital spokesperson in Hong/Kong said “SARS is under control”.

-Eco R1, a type II restriction endonuclease (RE) is one example of a “restriction enzyme”.

پرانتز

در یک مقاله علمی، نویسنده ممکن است مخفف­هایی را به کار برد. در این صورت لازم است اولین بار آن مخفف را در متن مقاله تعریف کند و خود مخفف را داخل پرانتز ذکر کند. از دیگر کاربردهای پرانتز، افزودن کلمات یا عباراتی است که توضیحی به جمله اضافه می کنند اما نسبتا بی­اهمیت هستند از آنجایی که در مقاله نویسی علمی جایی برای طرح جنبه­های بی اهمیت موضوع وجود ندارد، این کاربرد پرانتز کمتر در مقالات علمی به چشم می­خورد. اکا گاهی پرانتز برای افزودن توضیحی به متن بصورت صحیح به کار می­رود.

دو نقطه (Colon)

اصلی ترین استفاده از دو نقطه در مقالات علمی به منظور معرفی لیستی از اسامی همرده است. گاه در عنوان مقاله برای افزودن یک زیر عنوان، از دو نقطه استفاده می­شود.

-We collected data from the following centers: Tehran, shiraz, Mashhad, Isfahan and Tabriz.

-Epidemiology of tuberculosis in the Middle East: new trends in incidence prevalence.

 

فعل معلوم یا مجهول

معیب فعل مجهول

در جمله ای که با فعل مجهول نوشته می­شود، نبود فاعل باعث ایجاد ابهام در جمله می­گردد. در مثال زیر فاعل کار به نوعی جذاب­کننده آکهی های بازرگانی سیگار برای کودکان است مشخص نیست! پس شاید به نوعی این جمله­ها برای فرار از مسئولیت نوشته می شوند.

-Cigarette ads were designed to appeal especially to children.

شما در پروژه علمی خود خطاکار هستند؟

یا از چیزی فرار می کنید که از فعل مجهول استفاده میکنید؟

قاعدتا خیر.

پس جمله را را با افعال معلوم بنویسیم.

در بخش مواد و روش های مقاله که پروتکل ها و ازمون ها و بطور کلی روش کار مهمتر از فاعل هستند می توان به راحتی از فعل مجهئل استفاده کرد.

مزایای فعل معلوم

-تاکید بر مسئولیت نویسنده

-کاهش ابهام

-بهتر خوانده شدن جمله.

ایا استفاده از I و We در جمله درست است؟

بله، به چند دلیل.

  • افعال معلوم کمک می­کنند تا خواننده جمله را بهتر متوجه شود و ما در جمله معلوم از ضمایر فالی استفاده خواهیم کرد.
  • با استفاده از افعل معلوم شما مسئولیت و نقش خود را در اجرای کار پررنگتر نشان می­دهید.
  • عدم استفاده از ضمایر فاعلی و استفاده از حمله محهول مقالات شما را علمی تر نشان نمی­دهد.
  • مجلات از شما می خواهند که افعال معلوم بنویسید.

چگونه در پایان نامه نمره 20 بگیریم؟

همانطور که می‌دانید پایان نامه از 18 نمره است و نمره کامل پایان نماه 18 نمره است، اگر بتوانید به خوبی پایان نامه خود را بنویسید و از آن خوب دفاع کنید می توانید نمره کامل یعنی 18 بگیرید و این امر انجام پایان نامه دکتری و کارشناسی ارشد صادق است و شما می توانید با استخراج مقاله از پایان نامه 2 نمره دیگر را دریافت نمایید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *